Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym to idealny pomysł na wykwintną kolację. Sos można przygotować nieco wcześniej, a łososia włożyć do piekarnika tuż przed przyjściem gości. Danie jest naprawdę proste, można je przygotować bardzo szybko. Polecam.
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ ŁOSOSIA:
- 4 dzwonki łososia
- 100 ml oleju
- 3 ząbki czosnku
- pieprz cytrynowy
- sól
Łososia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skropić oliwą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut na 180 stopni.
SKŁADNIKI NA SOS SZPINAKOWO-SEROWY:
- 1 opakowanie szpinaku świeżego
- 2 sery pleśniowe
- 300 ml śmietanki 30% (można użyć kokosowej)
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. Dodać szpinak i dusić razem ok 5-7 minut. Następnie wlać śmietankę i dodać pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Całość dusić razem około 5 minut. Kiedy ser się rozpuści a sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową.
PODANIE:
- sałata, pomidorki koktajlowe
- pieczone ziemniaczki ze sosem czosnkowym
- sałatka z pomidorów, papryki i czerwonej cebulki
Smacznego!