A jawor był szumiący, ponury i siny,
miał dużo, dużo liści, jak drzewo na sztychu.
– Koszyk miły pleciony był z cienkiej wikliny,
maliny w nim różowe śmiały się po cichu…
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Laura i Filon
Dżem z malin. Klasyka gatunku. Uwielbiam maliny i wszelkie z nich przetwory. Nie przecieram ich przez sitko, aby pozbyć się pestek, lubię te malutkie pesteczki. Malinowy dżem uwielbiam jeść z syrnikami (przepis tutaj) . Spróbujcie, polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 kg malin
- 0,3 kg cukru* lub ksylitolu
- 1 żelfix 3:1*
WYKONANIE:
Maliny dokładnie umyć i odmierzyć 1 kilogram. Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, dodać żelfix, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie dodać cukier i gotować 2-3 minuty. Jeszcze gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików i gorące zakręcać.
Smacznego!
*Jeśli wolicie słodsze dżemy, użyjcie żelfixu 2:1 i 0,5kg cukru na 1 kg owoców.