To bardzo kruchy i cieniutki spód do tarty. Możecie go wykorzystać do słodkich jaki i wytrawnych wypieków.
SKŁADNIKI:
- 180 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 żółtko
- 35 ml mleka, zimnego
- pół łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
WYKONANIE:
Mąkę przesiać, dodać masło, żółtko, cukier, sól, mleko i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut .
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola).
Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 – 15 minut, do zarumienienia spodu.
Smacznego!