SKŁADNIKI:
- 1 kg truskawek
- 15 kwiatostanów czarnego bzu
- 500 g cukru lub ksylitolu
- opakowanie żelifixu 2:1
- sok z jednej cytryny
WYKONANIE:
Truskawki umyć, odsączyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka włożyć truskawki i wsypać żelfix. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż truskawki puszczą sok.
W tym czasie przygotować kwiaty bzu. Kwiaty dokładnie przejrzeć, usunąć „lokatorów” – nie myć ich. Kwiatki odciąć nożyczkami od łodyżek.
Truskawki z cukrem przemieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, a następnie – często mieszając gotować 3 minuty.
Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu i mieszać, aż piana na powierzchni zniknie.
Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem, aż ostygną.
Smacznego!