PRZETWORY W MAJU:
- rabarbar
- szczaw
- szparagi
- młode pędy sosny
- mniszek lekarski
- kwiaty dzikiej róży
- pokrzywa
PRZETWORY W CZERWCU:
- truskawki
- poziomki
- czereśnie
- szpinak
- młode buraczki z liśćmi
- kwiaty czarnego bzu
- młody koperek
PRZETWORY W LIPCU:
- jagody
- porzeczki
- agrest
- morele
- orzechy włoskie (nalewki i syropy)
- kalarepa
- fasolka szparagowa
- groszek
- ogórki
PRZETWORY W SIERPNIU:
- ogórki
- jeżyny
- maliny
- owoce czarnego bzu
- mirabelki wiśnie
- brzoskwinie
- pomidory
- cukinia, patison, kabaczek
- kurki
- borówki
- gruszki
- mirabelki
PRZETWORY WE WRZEŚNIU:
- jabłka
- śliwki
- winogrona
- aronia
- jarzębina
- kalafior
- papryka
- owoce dzikiej róży
- marchew
PRZETWORY W PAŹDZIERNIKU:
- gruszki
- pigwa
- owoce dzikiej róży
- kapusta
- grzyby
- buraki
- brukselka
PRZETWORY W LISTOPADZIE:
- żurawina
- dynia
- buraki
PRZETWORY W GRUDNIU
- pomarańcze