SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 450g mąki
- 250g zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kawałki i całość posiekać nożem.
Następnie dodać żółtko i wyrobić ciasto. Tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na godzinę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przyklepać i podpiec
przez około 10 minut na 180 stopni.
MASA SEROWA:
- 750 g mielonego twarogu
- 90 g roztopionego masła (przestudzonego)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszku)
- cukier waniliowy
- 500g agrestu
Ser zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, roztopionym (przestudzonym!) masłem – na koniec dodać proszek budyniowy.
Masę przełożyć na przestudzony, podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć umyty i osuszony agrest i zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Piec 40-50 minut na 180 stopni. (do zarumienienia wierzchu).
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!