Co moje muffinki z białą czekoladą i malinami mają wspólnego z Wieliczką? Ano to, że kiedyś pomyliłam pojemniki i zamiast posypać je grubym cukrem – posypałam je grubą solą 🙂
SŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 120 g cukru
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- tabliczka białej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150-200 g malin (mogą być mrożone)
- 2-3 łyżki grubego cukru
WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, serek i miksować około 2-3 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę. Połączyć suche i mokre składniki a następnie dodać posiekaną czekoladę, maliny i masę bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i wypełnić w 2/3 ciastem. Na wierzchu posypać grubym cukrem.
Piec w temperaturze 190 stopni 20-25 minut (do suchego patyczka)
Smacznego!