SKŁADNIKI:
- 100 g miękkiego masła
- 120 g masła orzechowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 175 g mąki
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 50 g posiekanych orzechów ziemnych
WYKONANIE:
Do miski włożyć masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajko, cukier waniliowy i ubijać jeszcze ok. 2 minuty.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów (podczas pieczenia rozejdzie się na boki)
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut
Smacznego!