POST DR EWY DĄBROWSKIEJ, POSTNE PRZEPISY

Post dr Dąbrowskiej – Bigos

Dziś na prośbę tych, którzy poszczą – przepis na postny bigos. Dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw jest naprawdę smaczny…no i bardzo szybko się gotuje. Polecam!

SKŁADNIKI: 

  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • 2-3 małe pieczarki (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 3-4 ziarna jałowca
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Kiszoną kapustę pokroić na kawałki. Na dnie rozgrzanego garnka poddusić  posiekaną cebulę i pieczarki w paru łyżkach wody (około 3-4 minuty). Następnie dodać kiszoną kapustę ze wszystkimi przyprawami i zalać około 1 litrem wody (kapusta ma być przykryta). Gotować na małym ogniu przez godzinę. Gdy kapusta będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i gotowe 🙂

Smacznego! 

Dodaj komentarz