Klasyka. Pyszne kruche ciasto, domowy waniliowy krem budyniowy i świeże owoce sezonowe. Polecam na niedzielny podwieczorek!
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 180 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 żółtko
- 35 ml mleka, zimnego
- pół łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
WYKONANIE:
Mąkę przesiać, dodać masło, żółtko, cukier, sól, mleko i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola).
Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 – 15 minut, do zarumienienia spodu.
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 5 żółtek
- 120 g cukru
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 600 ml mleka
- 1 łyżka żelatyny
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
DO PODANIA:
- 3 bezy
- świeże owoce
WYKONANIE:
W misce wymieszać żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
W rondelku zagotować 500 ml mleka. Resztę mleka (100 ml) wymieszać z żelatyną w małym rondelku i odstawić. Stopniowo dodawać zagotowane mleko do żółtek jednocześnie mieszając energicznie rózgą. Przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania (cały czas mieszać rózgą, aby w masie nie zrobiły się grudki). Odstawić z ognia.
Namoczoną żelatynę podgrzewać na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Stopniowo, po łyżce, dodawać budyń, za każdym razem energicznie mieszając na gładką masę.
Masę ostudzić i wyłożyć na spód, wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Można posypać pokruszoną bezą.
Smacznego!