SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 130g mąki
- 20g kakao
- 50g cukru
- 100g zimnego masła
- 2 żółtka
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść tylko do połączenia składników. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Spód ponakłuwać widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążenie (mogą to być kulki ceramiczne lub po prostu fasola).
Piec 15 minut na 180 stopni. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut (do lekkiego zarumienienia).
MASA SEROWA:
- 500g zmielonego twarogu
- 50g cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 jajko
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty.
Piec 20 minut na 180 stopni.
PODANIE:
- borówki amerykańskie, maliny
- cukier puder
- listki mięty
Wystudzoną tartę podawać ze świeżymi owocami. Polecam oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Smacznego!