CIASTA I DESERY, DANIA NA CIEPŁO, DODATKI I PRZEKĄSKI, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Syrniki bardzo waniliowe

syrniki bardzo waniliowe
Pierwszy przepis na syrniki (tutaj) na moim blogu zrobił furorę. Dlatego przedstawiam Wam kolejny 🙂 Te są bardzo waniliowe… pachną jak lody…Polecam!

SKŁADNIKI:

(na około 16 sztuk)

  • 500g twarogu w kostce
  • 6 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 2 jajka
  • 4 kopiaste łyżki budyniu waniliowego
  • cukier waniliowy
  • mąka do obtaczania syrników

WYKONANIE:

Twaróg rozdusić widelcem na gładką masę, dodać pozostałe składniki (oprócz mąki) i dokładnie wymieszać.

Ciasto będzie lepiące, ale nie dodawać  mąki! Na osobny talerz wysypać 2-3 łyżki mąki. Zwilżoną łyżką nabierać porcje ciasta i układać na talerzu z mąką. Lekko oprószyć mąką i dłońmi formować okrągłe placuszki.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim, cukrem pudrem, dżemem owocowym lub ze świeżymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz