Pierwszy przepis na syrniki (tutaj) na moim blogu zrobił furorę. Dlatego przedstawiam Wam kolejny 🙂 Te są bardzo waniliowe… pachną jak lody…Polecam!
SKŁADNIKI:
(na około 16 sztuk)
- 500g twarogu w kostce
- 6 łyżek cukru lub ksylitolu
- 2 jajka
- 4 kopiaste łyżki budyniu waniliowego
- cukier waniliowy
- mąka do obtaczania syrników
WYKONANIE:
Twaróg rozdusić widelcem na gładką masę, dodać pozostałe składniki (oprócz mąki) i dokładnie wymieszać.
Ciasto będzie lepiące, ale nie dodawać mąki! Na osobny talerz wysypać 2-3 łyżki mąki. Zwilżoną łyżką nabierać porcje ciasta i układać na talerzu z mąką. Lekko oprószyć mąką i dłońmi formować okrągłe placuszki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim, cukrem pudrem, dżemem owocowym lub ze świeżymi owocami.
Smacznego!