Pierwszy raz syrniki jadłam wiele lat temu. Podano je z „sosikiem” ze świeżych truskawek, zmiksowanych z cukrem i odrobiną kwaśnej śmietany.
Polecam na leniwe niedzielne śniadanie 🙂
SKŁADNIKI:
(na około 16 sztuk)
- 500g twarogu w kostce
- 6 łyżek cukru lub ksylitolu
- 2 jajka
- 4 kopiaste łyżki mąki
- cukier waniliowy
- mąka do obtaczania syrników
WYKONANIE:
Twaróg rozdusić widelcem na gładką masę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Ciasto będzie lepiące, ale nie dodawać więcej mąki! Na osobny talerz wysypać 2-3 łyżki mąki. Zwilżoną łyżką nabierać porcje ciasta i układać na talerzu z mąką. Lekko oprószyć mąką i dłońmi formować okrągłe placuszki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim, cukrem pudrem, dżemem owocowym lub ze świeżymi owocami.
Smacznego!