CIASTA I DESERY, DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Syrniki

Syrniki

Pierwszy raz syrniki jadłam wiele lat temu. Podano je z „sosikiem” ze świeżych truskawek, zmiksowanych z cukrem i odrobiną kwaśnej śmietany.

Polecam na leniwe niedzielne śniadanie 🙂

SKŁADNIKI:

(na około 16 sztuk)

  • 500g twarogu w kostce
  • 6 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 2 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • cukier waniliowy
  • mąka do obtaczania syrników
WYKONANIE:

Twaróg rozdusić widelcem na gładką masę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Ciasto będzie lepiące, ale nie dodawać więcej mąki! Na osobny talerz wysypać 2-3 łyżki mąki. Zwilżoną łyżką nabierać porcje ciasta i układać na talerzu z mąką. Lekko oprószyć mąką i dłońmi formować okrągłe placuszki.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim, cukrem pudrem, dżemem owocowym lub ze świeżymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz