Sezon cukiniowy w pełni, więc zachęcam Was do zrobienia tych pysznych placuszków. Koniecznie dodajcie do nich świeżego koperku i pietruszki. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu z tzatzikami. Wybierając cukinię – polecam kupować te mniejsze okazy, są dużo smaczniejsze!
To co, może dziś na obiad placuszki z cukini? 🙂
SKŁADNIKI:
- 300g cukini
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę, koperek i pietruszkę drobno posiekać.
W misce roztrzepać jajko z mlekiem i dodać makę, następnie dodać startą cukinię, cebulę, koperek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smażyć na rozgrzanym oleju małymi porcjami (po łyżce) po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Smacznego!