CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Piernik

piernik

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 200g cukru
  • 40g masła
  • 400g miodu
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki sody (rozpuszczonej w 3 łyżkach wody)
  • przyprawa do piernika
  • 1,5 szklanki bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek)

WYKONANIE:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miód podgrzać w rondelku wraz z przyprawą do piernika.

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodać ciepły miód z przyprawami, mąkę, sodę i całość dokładnie zmiksować. Następnie dodać bakalie i delikatnie wmieszać łyżką ubitą pianę.

Piec na 175 stopni około 60 minut.

Po wystudzeniu polukrować lukrem królewskim.

Smacznego!

Dodaj komentarz