Dziś zapraszam na murzynek z piernikową nutką. To tradycyjne ciasto urozmaicone korzennymi przyprawami nabiera zimowo-świątecznego wymiaru. Szybkie, proste i smaczne 🙂 Czego chcieć więcej? Polecam…
P.S. Za inspirację dziękuję Misi i jej właśnie dedykuję ten wpis 🙂
SKŁADNIKI:
- 125 g masła
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 6 łyżeczek kakao
- cukier waniliowy
- szczypta soli
WYKONANIE:
Mąkę, cynamon, sodę, przyprawę do piernika i cukier waniliowy – przesiać i odłożyć. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier i kakao. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 – 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i cukrem waniliowym – wymieszać rózgą kuchenną. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec 45-60 minut do suchego patyczka na 170°C.
Polać polewą kakaową.
POLEWA KAKAOWA:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany kremówki 30%
W rondelku roztopić masło, dodać cukier, kakao i śmietanę. Wymieszać, krótko zagotować do zgęstnienia. Udekorować ciasto.
Smacznego :-).