Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami mrożonych jagód, to dzisiejszy przepis na pewno Was uszczęśliwi… Muffiny są wilgotne i bardzo pachną jagodami. To oprócz pierogów – mój ulubiony sposób na smakowite spożycie mrożonych jagód. Upieczcie je sobie na podwieczorek i cieszcie się!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków lub ksylitolu
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- 6 łyżek oleju lub roztopionego masła
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- mały cukier waniliowy
WYKONANIE:
Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać maślankę i olej. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić w 3/4 ciastem.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut (do suchego patyczka)
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Joanna
29 marca 2021Dziękuję za przepis. Wyszły przepychota.
Marcin
7 lutego 2024Witam, mam pytanie – ilość ciasta jest na 6 czy 12 sztuk? Z góry dziękuję za ewent. odpowiedź.
Pozdrawiam