CIASTA I DESERY, PRZEPISY

Muffinki dyniowo-pomarańczowe

Muffinki dyniowo-pomarańczowe to taki nasz „hit tej jesieni”. Mają przepiękny, pomarańczowy kolor, są wilgotne i baaaardzo aromatyczne…. Kiedy za oknem wieje i pada, kubek aromatycznej herbaty i pachnąca muffinka umilą popołudnie. Obiecuję 🙂

SKŁADNIKI (na 12-16szt):

  • 300g puree z dyni (czyli upieczonej w piekarniku i zmiksowanej dyni)
  • 2 pomarańcze
  • 100ml mleka (może być roślinne)
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 250g maki pszennej
  • 150g cukru lub ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Masło roztopić w rondelku i wystudzić. Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy i wycisnąć 50 ml soku. Puree z dyni zmiksować z mlekiem, sokiem z pomarańczy, jajkami i skórka pomarańczową.

Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, budyń, sól, cukier i całość delikatnie wymieszać do połączenia składników łyżką. Na koniec dodać ostudzone, roztopione masło i delikatnie wmieszać do połączenia składników.

Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut na 180 stopni. Studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz