Muffinki dyniowo-pomarańczowe to taki nasz „hit tej jesieni”. Mają przepiękny, pomarańczowy kolor, są wilgotne i baaaardzo aromatyczne…. Kiedy za oknem wieje i pada, kubek aromatycznej herbaty i pachnąca muffinka umilą popołudnie. Obiecuję 🙂
SKŁADNIKI (na 12-16szt):
- 300g puree z dyni (czyli upieczonej w piekarniku i zmiksowanej dyni)
- 2 pomarańcze
- 100ml mleka (może być roślinne)
- 100g masła
- 2 jajka
- 250g maki pszennej
- 150g cukru lub ksylitolu
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
WYKONANIE:
Masło roztopić w rondelku i wystudzić. Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy i wycisnąć 50 ml soku. Puree z dyni zmiksować z mlekiem, sokiem z pomarańczy, jajkami i skórka pomarańczową.
Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, budyń, sól, cukier i całość delikatnie wymieszać do połączenia składników łyżką. Na koniec dodać ostudzone, roztopione masło i delikatnie wmieszać do połączenia składników.
Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut na 180 stopni. Studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.
Smacznego!