SKŁADNIKI na około 12 muffinek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 0,5 tabliczki posiekanej czekolady mlecznej
- 0,5 tabliczki posiekanej czekolady białej
WYKONANIE:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kakao, cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać.
W drugiej misce zmiksować „mokre” składniki: mleko, jajko i olej.
Miksować „mokre” i suche składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wykładać papilotkami i wypełniać ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzchu układać kawałeczki czekolady.
Piec około 20 minut (do suchego patyczka), 180 stopni.
Smacznego!