DANIA NA CIEPŁO, PRZEPISY

Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym

Łosoś-na-szpinaku-z-serem-pleśniowym

Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym to idealny pomysł na wykwintną kolację. Sos można przygotować nieco wcześniej, a łososia włożyć do piekarnika tuż przed przyjściem gości. Danie jest naprawdę proste, można je przygotować bardzo szybko. Polecam.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ ŁOSOSIA:
  • 4 dzwonki łososia
  • 100 ml oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Łososia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skropić oliwą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut na 180 stopni.

SKŁADNIKI NA SOS SZPINAKOWO-SEROWY:
  • 1 opakowanie szpinaku świeżego
  • 2 sery pleśniowe
  • 300 ml śmietanki 30% (można użyć kokosowej)
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
WYKONANIE:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. Dodać szpinak i dusić razem ok 5-7 minut. Następnie wlać śmietankę i dodać pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Całość dusić razem około 5 minut. Kiedy ser się rozpuści a sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową.

PODANIE:
  • sałata, pomidorki koktajlowe
  • pieczone ziemniaczki ze sosem czosnkowym
  • sałatka z pomidorów, papryki i czerwonej cebulki

Smacznego!

Dodaj komentarz