Dziś proponuję klopsiki mięsno-warzywne w sosie pomidorowym. Podaję je z makaronem, posypane tartym parmezanem i ziołami. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI NA KLOPSIKI:
- 250 g mięsa mielonego (indyk, cielęcina, wieprzowina)
- 250 g surowych warzyw startych na tarce (kapusta biała, cukinia, marchewka, pietruszka, seler – w dowolnych proporcjach)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek mąki
- olej lub masło do smażenia
WYKONANIE:
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, wystudzić. Mięso wymieszać z tartymi warzywami, podsmażoną cebulką, bułką tartą, jajkiem, majerankiem i przyprawami. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać w mące i smażyć na patelni na złoty kolor.
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- 350 ml przecieru pomidorowego – passaty
- 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody
- oregano, bazylia (mogą być suszone)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 listki laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1 łyżka śmietanki kremówki
WYKONANIE:
Na patelni na łyżce oliwy zeszklić cebulkę, dodać przecier pomidorowy, bulion, doprawić ziołami, solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać ziele angielskie i listek laurowy. Wymieszać ze śmietanką i zagotować. Usmażone pulpeciki wkładać do sosu. Zagotować i gotowe! Podawać z makaronem. Można posypać tartym parmezanem i ziołami.
Smacznego!