Podstawowy przepis na ten znany meksykański sos, to awokado roztarte ze sokiem z limonki i solą. Mój przepis został „wzbogacony” o kilka naszych ulubionych składników. Polecam jako pastę na kanapki, najlepiej z plasterkiem świeżego malinowego pomidorka 🙂
SKŁADNIKI:
- 1-2 miękkie, dojrzałe awokado
- mała czerwona cebulka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
- kilka listków bazylii
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
WYKONANIE:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżeczką. Miąższ rozgniatamy widelcem, dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, odrobinę pokrojonej, ostrej papryczki, drobno pokrojoną bazylię. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!