SKŁADNIKI:
- 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka lub karczek)
- 200 g ryżu
- 2 cebule
- 1 biała kapusta
- 1,5 litra bulionu
- sól i pieprz, majeranek
- 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
Wyciąć głąb ze środka kapusty, włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotować przez około 10-12 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5-6 minut. Wyjąć kapustę z garnka i przestudzić. Następnie zdejmować liście i z każdego odcinać zgrubienia.
Mięso wyłożyć do miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kotlety.
Porcje mięsa z ryżem zawijać w liście kapusty i każdego obsmażać na patelni na odrobinie oleju. Naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać na nich podsmażone gołąbki. Następnie gołąbki zalać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę.
Podawać z pieczywem.
Smacznego!