PRZEPISY, SPIŻARNIA

Dżem dyniowy z jabłkiem i pomarańczą

dżem-dyniowo-pomaranczowy

SKŁADNIKI:

  • 500g obranej dyni
  • 350g obranych i wypestkowanych jabłek
  • 150-200ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 300g cukru lub ksylitolu
  • żelfix 3:1

WYKONANIE:

Dynię i jabłka pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka, wymieszać z żelfixem i zalać sokiem z pomarańczy. Dusić na małym ogniu aż dynia i jabłka będą miękkie, wtedy całość zmiksować na gładki mus. Dodać cukier, skórkę otartą z pomarańczy i gotować na małym ogniu ciągle mieszając około 5-7 minut. Gorący dżem wlewać do wyparzonych słoików. Nie trzeba pasteryzować.

I gotowe 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz