CIASTA I DESERY, PRZEPISY, ŚNIADANIA

Deser czekoladowy z truskawkami (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru)

Dziś dzielę się z Wami przepisem na tarty czekoladowe, wypełnione waniliowym nadzieniem i truskawkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez cukru. Mogą być deserem lub zdrowym śniadaniem. Polecam!

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD (6 porcji):

  • 1 szklanka migdałów lub Waszych ulubionych orzechów (160g)
  • 40g płatków owsianych bezglutenowych
  • 4 łyżki kakao
  • 100g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut. Odsączyć i zblendować na gładką pastę. Migdały lub orzechy zmielić z płatkami owsianymi na grubszą mąkę. Wymieszać zmielone migdały i płatki owsiane, pastę z daktyli, kakao, olej kokosowy, szczyptę soli i bardzo dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć foremki do tarty i schłodzić w lodówce.

WANILIOWE NADZIENIE:

  • 250g jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki zmielonego ksylitolu
  • ekstrakt waniliowy
  • 200g truskawek

Żelatynę bardzo dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wrzącej wody i pozostawić do delikatnego wystudzenia. Jogurt wymieszać z ksylitolem i wanilią. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masą wypełnić mini tarty, ozdobić pokrojonymi truskawkami i schłodzić 2 godziny w lodówce.

Smacznego!