Crumble z rabarbarem i truskawkami to bardzo uniwersalny przepis. Zamiast rabarbaru i truskawek, możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Możecie je podać jeszcze gorące z kulką waniliowych lodów lub kleksem gęstego jogurtu greckiego. Tak czy inaczej…pyszności 🙂
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150g mąki owsianej
- 100g masła
- 80g cukru pudru (lub zmielonego ksylitolu)
- ekstrakt waniliowy
- mala szczypta soli
Składniki zagnieść do powstania kruszonki i schłodzić 30 minut w lodówce.
DODATKOWO:
- 300g owoców (u mnie 150g rabarbaru i 150g truskawek)
- 25g płatków migdałów
- cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania
- lody waniliowe
WYKONANIE:
Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na 1cm kawałki (nie obierać) i poddusić z 1 łyżką wody na patelni przez około 5-7 minut. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzch posypać owsiana kruszonką.
Zapiekać około 30-35 minut w 180 stopniach do zarumienienia kruszonki. Podawać gorące z kulką lodów waniliowych lub kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!