Najważniejszym składnikiem jest masło. Kupcie dobrej jakości i świeże a ciasteczka odwdzięczą się cudownym maślano – waniliowym zapachem. Polecam do pochrupania przy szklaneczce mleka 🙂 lub w bardziej wytwornej wersji na Boże Narodzenie.
Przepis ten dedykuję Zuzi 🙂
SKŁADNIKI:
- 150 g schłodzonego masła
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
WYKONANIE:
Wszystkie składniki szybko zagnieść tylko do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 30 – 60 minut.
Ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 10-15 minut.
Można przechowywać kilka tygodni.
Smacznego!