Kiedy najdzie Was ochota na coś na wskroś czekoladowego – upieczcie sobie ciasteczka brownie. Kiedy się pieką zapach czekolady przepełnia cały dom… Są pyszne, wilgotne wewnątrz z cudowną czekoladową skorupką. Do środka dodałam kawałki białej czekolady, włoskich orzechów i migdałów – same rarytasy 🙂
SKŁADNIKI:
- 100g mąki
- 300g cukru
- 120g masła
- 4 jajka
- 5 łyżek kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g orzechów włoskich
- 50g migdałów
- 300g gorzkiej czekolady
- 100g białej czekolady
WYKONANIE:
W rondelku na małym ogniu roztopić masło z gorzką czekoladą. W misce ubić jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ubijać aż cukier się całkowicie rozpuści). Następnie wlać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy, migdały i białą czekoladę.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wykładać na blaszkę łyżką, zachowując odstępy.
Piec 10 minut na 180 stopni.
Wystudzić na kratce i smacznego!